Ayam ni imah perap ahad baru ni..hari ni xdan nak bakar lagi..sebab xsempat..so simpan dulu dlm peti sejuk..esok selasa (ramadhan ke 11 ) baru nak bakar
Kuah ayam tergolek...pencicah
Ayam ni imah masak awal thn baru ni..sajer tepek..
Ni ayam tergolek yang dibuat awal thn 2009..masa ni buat sekoq..sebab Family hubby dtg rumah. (gambar ini xdak kena mengena dengan ayam yg akan dibakar esok occay)
coz imah buat sebelah jer esok....
p/s..elly..sila salin ye..dan sila buat untuk juadah berbuka anda..ihihihihi
Ayam Perap tergolek
ayam sekor (imah buat sebelah jer)
Kunyit hidup besar ibu jari
serai 3 batang
halia 1 cm
cili kering kisar ( 5 sudu)
bawang putih ( 1labu blender dgn cili kering)
Ketumbar (hancurkan)
lada hitam (hancurkan)
Madu 2 sudu
daun limau purut (sumbat dalam perot ayam ) kalo buat sekor la..kalo setengah racik2kan
daun pandan (sumbat gak dlm perot ayam
garam
gula
Lemon (kalo ada la..) kalo xdak xpe..
cara2nya....campurkan semuanya....perap semalaman...then bakar...suhu 200 darjah celcius selama 1 jam....kalo napak xmasak..tambah lagi 15minit occay..layanzzzzzzzzzz