sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Sunday, April 11, 2010

HARUM MANIS KEMBALI

GRED A SUPER 1KG RM12
deretan Mangga harum manis


Nyum...nyum,....pulut harum manis


Nikmati kemanisan


dapp..dappp



replika mangga harum manis


pegang buah harum manis pon jadi laaa..(nak tgu pokok sendiri..lambat lagi berbuah)


Posing sat


Welcome


Asyik saya je posing..hihihii...hubby kameraman...amatur...wakakkaka


Pokok harum Manis dan buahnya dibalut

Syok je tgk..saujana mata memandang


rendah sgt buah harum manis ni


Salam semua....Seharian yg penuh....aktiviti yg tidak dirancang....kebetulan saya dan hubby cuti. lega...kalo tak..asyik keje..keje....so..dari pepagi buta... kami berdua dok mengemas umah.. membasuh..mengemop lantai...segala mcm kerja oprg dapur ni..kami buat sekali...maklum ler.. dah lama sgt xbergotong royong...
so..lepas zohor..kuar pi bukit bintang..ada PESTA HARUM MANIS.. so snap lerrr bykkkkk sgt pic..sesambil pekena pulut harum manis...shodapppppp..hujan lebat,,,....
Then,,plan nak ke alor staq,,nak pi survey rumput.....ok ler jugka regenya...banding ngan sungai buloh...sana murah byk..tapi tu laa..kosnyer laie nk mengangkut...iskh2..just survey...'
...layanzzzzzzzzzzzzzzz je pic ni...malas nak membebel..ehehehhe

p/s: SESAPE YANG DATANG KE PERLIS..Bolehlah terus ke BUKIT BINTANG (LADANG PERTANIAN),kat sana..memang tengah rancak berlaku jual beli HARUM MANIS..maklum la..musimnya sekejap jer..so...cepat2 mai perlis noooo



Sedikit Artikel Mengenai MANGGA HARUM MANIS
Harum Manis merupakan buah " trade mark " bagi negeri Perlis. Buahnya yang berbau harum dan isinya yang tebal kekuningan serta rasanya yang enak pasti menawan hati sesiapa saja yang mencubanya. Di makan bersama pulut sebagai salah satu sajian tradisi di negeri ini, ia juga enak dimakan begitu saja ataupun dinikmati dalam bentuk jus atau jem mempelam. Terdapat beberapa jenis mempelam yang popular di Negeri Perlis iaitu Harum Manis, Sala dan Maha. Tapi yang popular ialah Harum Manis kerana kemanisan dan baunya yang sesuai dengan namanya.
Musim pengeluaran mempelam adalah pada bulan April dan Mei pada tiap - tiap tahun. Boleh diperolehi di Bukit Bintang Sungai Batu Pahat. Keluasan kawasan tanaman mempelam di Bukit Bintang ialah 1,000 ekar dengan kadar pengeluaran hasil sebanyak 300 hingga 500 tan semusim pengeluaran.

4 comments:

nome said...

vavava..bestnyer pulun mkn pulut mangga...terliur tgk imah mkn...

Gieyana said...

post mai kt ku sket bleh? sedap jer nengoknya...tp ku x reti makan ngan pulut..adeiii!

J@J@ / Bini The Rock said...

aduhaiii...

ntah keberapa ratos kali agaknya saya telan airliur...

gulpp!!

xq

shah-ila-ain said...

ehhh sedap keee makan pulut dgn mangga...firstime aku tengok weihhh...sedap kerr imah????