sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Saturday, May 30, 2009

RESEPI CUCUQ BADAK

Salam semua.atas permintaan kak tini,rakan sejawatanku di opis..dipersembahkan..resepi cucuq badak..akak..layanzzzzzzzzzzzzz...imah buat utk makan 2 org je.dapat 20biji. siap leh goreng pagi esok laks.hubby bawa bekal.

kulit:
Tepung Gandum 1 cawan
Keledek Rebus dan lenyek ( 5 biji)
garam secubit n gula skit.

Inti:
Nyiuq Parut Rm1 hengget
Udang Kering Rm1 hengeet
Kunyit Hidup sebesar ibu jari
Serai 2 batang
Cili Kering 6 tangkai
bawang putih 2 ulas
bawang merah 2 ulas

cara2nya:
Blender udang kering,kunyit hidup,serai,bawang merah n putih.
Tumis dengan myk sampai naik bau.masukkan garam n gula..
then last sekali masukkan kelapa parut. biarkan dlm 5 minit..basah2 skit..

*buat bulat2 doh tadi tu,then sapu myk kat tapak tangan (supaya xmelekat).anggaran saiz dlm 3 kupang nyer kueh..ihihihih... masukkan inti..dan bulat2kan..
then goreng...siap......


yang Ni plak resepi kueh keria khas utk tatapan Strawberi...layanzzzzzzzzzzzz ..

keledek 4 biji
tepung gandum 1 cawan
Gula (cairkan)
Garam
gula (cairkan sampai likat)

Cara2nya: rebus keledek dan lenyekkan..gaulkan dengan tepung.hingga jadi doh.
then bentukkan jadi mcm cincin/gelang..
then goreng..pas goreng terus masukkan dlm dalam air gula yang likat tadi tu.
then letak atas pinggan...gula akan melekat kat kueh yg digoreng tadi tu...
fuh....siap..makannnnnnnnnnn

5 comments:

alyyani said...

chef imah : tumpang amik resepi. bole try nk menambat hati suami. cewah! hehehe...

strawberi said...

skarang kena buat sendiri kuih...
kat kedai tu mahai..rega 50 sen sebiji dah lah kecik..rasa macam hampeh..

Buat sendiri.. bole dpt banyak
mkn pun puas..kan..

ppb_ppkp said...

alyyani..dpersilakan..hiihhiih..
chef amatur.wakakakkaka...yang adoooo..ihhii

strawberi: aah..kueh mahal..dah la tecik..then xcedap laks tu..kalo cuq badak..intinya hampas kelapa jer..uh

♥ Eda ♥ said...

senang je nak buat eh...nanti la time ade kerajinan aku nak tery..tenkiyu bag recipe!

Mira said...

seumur hidup akak...akak tak pernah lagi try buat kuih..nanti nak try lah..nampak cam senang..tak tahu lah menjadi ke tidak..hehehehehe