sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Wednesday, June 24, 2009

MENU 23 JUne 2009-selasa



Hubby baru balik keje..xdan salin baju..melantak dulu..laporrrr..ciannya


tomyam ayam...seperiuk saya buat.


sappppppppppppp....memang dah pro masak tomyam lani..wakkakakaka (perasaannnnn)



Ayam goreng kunyit..walaaaa

salam semua...xder ape nak story..sebab sakit gigi..layanzz menu semalam....layanzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
ok semua..saya nak beradu dulu...wslmmm

Atas Permintaan kak no-mie:di persembahkan resepi ayam goreng kunyit dan tomyam ayam campur sayur2,....

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT
Ayam - Imah beli sebelah-Guna separuh dari sebelah tu.ihihhi.(potong tecik2)
Bawang besar (bawang holand-yg kuning tu)
Kunyit Hidup (tumbuk)
Garam + gula skit je
Sos tomato + sos cili (imah guna sos KFC dlm peket tu)serba 1 peket (balance heehe)
Cili kecil
Kentang potong dadu
Minyak untuk menggoreng

cara-cara:
Perap kesemuanya..dan goreng ayam dengan myk yg sedikit (dlm 3 sudu) api biar slow jer...then dah garing masukkan bawang dan cili serta kentang.
sedia untuk di makan.
2org makan- masa membuat 15minit jer.

TOMYAM AYAM +SAYUQ
Ayam - amik yang isi potong cube- ikut la byk mana..imah buat 6 ketul jer..tu pon byk sgt,
Carrot 1 batang (rm1 hengget)
jagung muda 4 batang (5kupang jer)
Kobis bunga rm 5kupang
Kulat hitam (5 kupang)
cili kecil 2kupang- 10 biji
serai 2 batang
5 helai daun limau purut
pes tomyam 9imah guna brand PEACE BRAND) ada byk jual di tesco or Giant.
sesudu jer pakai taw.
tomato 2biji
limau nipis 2 biji..amik jusnya.
garam skit dan cukup rasa skit.

cara-caranya:
Masukkan 2 cawan air dlm periuk
masukkan 1 sudu pes tomyam
ketuk serai masukkan.
then daun limau purut...ayam...jus limau nipis..dan last sekali sayur....n tomato
biarkan sebentar..tapi jgn lama..supaya sayur tadi xterlampaw masak...
tutp api..dan sedia utk dimakan..ratah pon sodappppppppppp


9 comments:

KasiH said...

alaa..kalo masak selalu sure pro...sedap ler tomyam ko...mcm2 ada...nak sikit...

zue_annie said...

wah sedapnya leleh dah ni nyum nyum...kasi teringin ja dok posa ni :)

~zuraiwan~ said...

usihh...tliur err...kite br buat je tomyam ritu...sbb tingin err...

Mira said...

tom yam...i like tom yam..nanti klu jmpe imah nak try rasa arr tomyam dari tangan imah..mesti sedapkan..kalau tak..tak kan cik.abe tak sempat nak salin baju...terus ngap..mesti dah tak tahan dengan bau masakan imah..

ilarazali said...

sedap ayam dan tomyam tuh!! aku nk mkn je sekarang ni...tp malas msk tul laa!! imah, hg panggil cendawan tu kulat no....hikhik...sib baik aku ramai kwn utara....kalau tak pelik jugak ....hikhik

ppb_ppkp said...

kasihryn: jarang2 masak..ikut mood.ehhehehe

zue: hang posa bulan rejab ek..aku pon xstart lagi.insyallah nak start posa.

zura: imah ni sebab yang ni paling mudah n cepat masak.ihihihih..

kak mira: insyallah..kita pasti akan brjumpa.kalo akak mai perlis calling la imahh tapi tahun depan baru dok umah bawah..lani dok tingkat 4..heheheheh..kot xlarat naik.

ila: tomyam rasanya paling mudah n cepat dimasak selain dari masak megi..ihihihihih...
aah...imah panggil kulat...wakkakakaka....hang org selatan kan

nizza-abira said...

Ha! leh amik resepi imah ni.
dah putus idea ni apa nak masak :)
tq imah!

ppb_ppkp said...

kak nizza: dipersilakan amik..hehehehehe....campak2 jer..sempoi jer tomyam ni.tak sampai 15minit siap..janji suma bahan ada

el said...

ko mmg pro pun..mcm2 leh msk...baguih la ko ni...eh xde tanah kosong ke kat sebelah umah ko..leh aku buat umah aku gak...aje lapo pi umah ko...kahhhhhh

nota bijik: weii aku mtk no fon ngan email...ko ada bg x...meh bg lg..anto kat ni no...0174865484 (el)