sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Monday, July 6, 2009




SOTONG/UDANG GORENG TEPUNG RANGUP VERSION IMAH..NYUMMMM

3 EKOR SOTONG / 8 EKOR UDANG
TELUR 1 BIJI
LADA SULAH
GARAM
GULA
TEPUNG JAGUNG 1 CAWAN
TEPUNG GANDUM 3 SUDU
SERBUK ROTI SKIT.

cara membuatnya:

potong sotong dan udang buang janggut je..kepala jgn buang
gaulkan dengan telur,garam,lada sulah.
perap dalam 15minit.
then campurkan kedua2 tepung tadi tu.tambah lada sulah skit.then serbuk roti...
then golekkan satu2 sotong atau udang tadi tu dalam tepung.goreng dalam myk yg tenggelam...dalam 4-5 minit..jgn lama2...nanti liat plak sotong tu..
siap....cicah ngan sos....


WAHAI PUAN ELLY,ATAS PERMINTAAN DARI HANG AKU PERSEMBAHKAN......


9 comments:

cik mas said...

nmpk menyelerakan lah sutun goreng ni...

Gieyana said...

wei..ko mmg rajin yer memasak..walaupun berdua jer..aku plak..mkn kt luar jer..:D
Pslnya kalau masak rugi jer..asyik x abis..

suhida said...

laa..imah sedara ku....huhu..aku baru je wat udang goreng tepung berbuka tadi.tp malu na display kat blog sebab hahahaha..baru belajar.aku celup garam ckit,tepung jagung n telur je. tengok ko nye resepi kan main lagi.Lambat baca blog ko, klu tak mesti leh mkn ikut resepi ko..huhuh..

Bed said...

imah serbuk roti yg mcm mana daaa? tak pernah wat lagi mcm resipi ko...yg mak aku ajar...very the senang ....telur+tepung jagung+garam aje....

ilarazali said...

woit imah.....hg ni laa!! aku dh laa hantu seafood. tp amat bahaya utk aku. huhuhu...sat lg nk giant nk cr serbuk roti dan apa2 yg perlu. nk pi jamu laki aku ....ekekeke. buh serbuk roti mesti dia yum yum gitu!!

dh berkurun tak berasap dapuq!! aku try naa...nnti leh up dlm blog.

nasz said...

mcm best je tuh. nasibaik tak ngidam. kahhhh

alyyani said...

imha, kalo aku buat goreng tepung ni mesti tak mcm kat kedai or mcm ko buat. ape yg tak kena aku pun tak sure. tak letak serbuk roti kot ek. sebab yg lain tu sume aku letak. last2 aku da takmo buat goreng tepung dah. huhu...

el said...

ooo ko tmbh serbuk roti eh...pttlah..kt kedai pun x supe ko msk..ko msk lg terangkat jubo..hehehe

nway tenkiu my fren ur resepi tu...

ppb_ppkp said...

cik mas: memang syiokkk.,.ranguppp..
imah buat 3 ekor sutun pon dah byk...

gie: rajin xrajin sgt la..aku xpuas ati mkn kat kedai kadang2...xsodap kadnag2..dah la mahal.. heheheh...nanti ko dtg umah aku..aku buat kat ko..ehhehe

sue:tu arr,kita ni kira bau2 kentut gitew..ehehhe..ala..dsiplay la..aku pon bukan reti sgt... try n error jer...

bed: ala...serbuk roti yang mauripan tu..heheheh,..nak letak nestum pon ok aku rasa..coz aku penah try masuk nestum.pon sodap.

ila: awat???hang ada gaout ke????
harusss masak taw ila..ala bukan selalu2 pon....hehehe...xlama dah ramadhan..try la menu ni hari2 pon sodappp


nas: kalo ko ngidam..terpaksa ler ko dtg umah aku kat perlis ni..wkakwakwkakwk


alyyani: kedai kadang2 bukan sedap mana pon..pak ajinomoto jer lebih.. kadang2 buat sdri jadi..kadnag2 kena try n erorr berulang kali..

el: haah...tappi ikut suka jer..aku kadang2 xlehtak pon..aku letak nestum...ikut sedap lidah..
sama2 wahai member ku yang berdekahhhhhh