sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Saturday, March 12, 2011

Menatang Ni nama Dia MENTARANG


Assalamualaikum wbt....ape ke benda ni.....sedapppppppp OOo...sape penah makan...skrg ni musim dia..mmg sedapp..smpi menjilat jari..
Siput mentarang merupakan sejenis haiwan bercengkerang yang boleh dimakan. Ia mempunyai kulit yang nipis dan biasanya lebih menggemari air yang mempunyai suhu rendah. Siput Mentarang hanya boleh ditemui di pantai yang berselut sahaja seperti di Perlis atau Pantai Sabak, Selangor dan biasanya ia dikutip semasa air surut.
Rasanya sedap jika kena gaya masakannya.. imah selalu buat masak cabai,sedap juga dibakar ataupun dibuat gulai/kari selain itu blh direbus spt kerang dan juga menggorengkan siput ini dengan kunyit, beserta cili dan bawang besar.. memang sedap.. tapi kalau tak kena gaya mencucinya, mentarang akan terasa lumpur...

8 comments:

aisyah ahmad said...

nampak mmg sedap la kak imha.nak terai le rase die..tapi kat sini tak penah jumpe pon..huhu

Lyana@Mely said...

lor..ingatkan cam mengkarung...rupenye cam kerang..hahahaha....

tak penah makan opun..1st time dengo

Yu'xan Lee said...

Sedapnyer...Baru blk dari sabak bernam nih mmg byk la org dok juai mentarang...Imah, mentarang tue siput buluh ker??? Zura ckp siput buluh, hubby ckp bukan...sampe gaduh2 nih dlm kete, hahahaha lawak jaaaa....

Gieyana said...

mmg pernah mkn.sedap..tp ku geli sket kt sesungut dier tue..aduyaii..

alyyani said...

ko dgn mentarang mmg tak dapat dipisahkan. hehe.. aku mmg teringin sgt nak rasa. mesti sedap.

Naimah SiDiK said...

dear... saya pun br taw menda alah nie since ada SIL from hubby side kat perlis.. kalau x tobat x kenal!!>. ingat mcm tiram ke hape laaa.. hahha tp biasa SIL rebus or tumiskan ngan sambal.. biasa tgk dia siangkan tp sdiri x pernah buat.. hehhe geli tgk... but my hubby mmg suka makan n x sah balik perlis kalau x beli..

nome said...

lom penah rasa lagik...payah nak jumpa la kat celah2 sini...ke akak yg tak pasan...ekekee...xpe2...suatu hari nnt..pasti akak nak rasa gak mentarang masak pedas tu..nampak sedap sgt...

J@J@ / Bini The Rock said...

tak penah jumpa mendalah ni kat Batu Pahat! hhmm..mcm puas je makan yerk..sbb dia besau.