sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Tuesday, September 1, 2009

JOM MASAK BERSAMA......CONTEST





NASI ULAM PERLIS



Contest Period : 5/08/09 - 7/09/09
Hadiah :Barangan dari Tupperware

apa ye aku nk masak???aku ni bkn ler reti sgt masak tp skali skala tu bole la utk kongsi dalam contest ni,aku nk share resepi NASI ULAM PERLIS yg simple naper aku ckp simple?sebab aku rasa ni sonang je buat rupenye...rasa pon mabeles...potong2 daun..gaul ngan nasik sejuk..walaaa.makan ngan ikan haruan kering..memang mabelessss
Jom tengok resepinya..
*
*
*
*
*

NASI ULAM PERLIS

Nasi Sejuk ( 4 senduk)
Ulam-ulaman2...
Daun sekentut,daun cemumak,daun selom,pucuk mengkudu, pucuk janggus pucuk2 yang selalu ada di sekeliling rumah saya dan anda..kat pasar pon ada
Ikan Haruan kering ( digoreng dan ditumbuk)
Bawang Putih 2 ulas ditumbuk lumat
bawang merah 3 ulas ditumbuk lumat
lada burung 5 biji tumbuk jugak (kalo xmaw pedas xpayah bubuh)
kerisikk sesudu (kalo xmaw xpayah letak
asam jawa skit
belacan bakar skit
garam skit

Caranya:
semua daun disusun dan dihiris nipis2..
tumbuk ikan haruan kering sampai lumat bersama bawang
then campurkan kesemuanya dengan nasi...
gaul nasi dengan senduk (kalo dengan tangan cepat basi)
then sedia untuk di makan bersama ikan kering
psst...ni ler 1st time tergerak hati nak masuk contest...semoga lucky draw kena kat imah insyallah..

11 comments:

Gieyana said...

Good luck..mana taw rezeki hang..:)

mama tisya said...

aik ayt tu sama mcm ku punye:-p..ko kn terror msk imah...mcm2 ko msk..terliur wei..smoga berjaya

ppb_ppkp said...

gie..tq..xpenah masuk contest..1 st time.ahhaha

mama tisya..ekkeke..memang aku copy paste dari hang..hahahah..halal ek.

mama tisya said...

imah..ptt ler bila aku bc entry ko tu mcm pernh ku bc je..tp di mn ye...hehehehe...hah kalo ko lucky kena share ngan aku adiah tuppeware tu ...hehehehe

ko ckp ko tk pandai msk..byk giler entry masakan kt blog ko ni..aku ye la mmg tk reti pn...ehhehehe

saveme_zero said...

imah..ksu mmg suka ns ulam ni. marvelosss. org2 tua je pandai buat ni.

ppb_ppkp said...

mama tisya..hehehehe....halal ek.
aku ni malas nak menaip..aku suka masuk pic je dlm blog..ahhaha..
aku seyes ckp..memang xreti sgt... cuma aku minat kot...kalo nak kata reti dah lama aku bukak restoren..ahhah..masak utk tekak aku laki bini boleh la kot..
heheheh.boleh ajer kalo nak share. tadak hal punya...no problem

kak sue.. aaah..imah pon belajar daru mertua imah..memang senang n sodapp..simple jer buat dia..janji kena rajin keliling rumah cari daun2 yg boleh dibuat nasi ulam ni

zura@iwan said...

Gud luck na....moga2 dpt menang la nnti ye..

ppb_ppkp said...

zura...amin..tq..

wanie_putra said...

kak imah tau...wanie punyala mengidam + teringin giler nak mkn nasi ulam ni...kat sini takdooooo...hantar sepinggan...

ppb_ppkp said...

dik wanie..hang ngidam ka.. meh dtg umah akak..kesiannya dia..
sana xdak juai ka??

wanie_putra said...

jauh nya umah kak imah...takda jual kat sini...teringat kesedapn dia bila di gaul2 semua ramuan...