sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Monday, August 31, 2009

resepi Ayam Perap & murtabak mabelesss khas untuk puan elly & anda semua


Ayam ni imah perap ahad baru ni..hari ni xdan nak bakar lagi..sebab xsempat..so simpan dulu dlm peti sejuk..esok selasa (ramadhan ke 11 ) baru nak bakar


Kuah ayam tergolek...pencicah


Ayam ni imah masak awal thn baru ni..sajer tepek..


Ni ayam tergolek yang dibuat awal thn 2009..masa ni buat sekoq..sebab Family hubby dtg rumah. (gambar ini xdak kena mengena dengan ayam yg akan dibakar esok occay)



nalaaaaaaaaa..dah siap ayam diatas ni....tapi untuk esok..ayam saya xkan jadi mcm ni..
coz imah buat sebelah jer esok....
p/s..elly..sila salin ye..dan sila buat untuk juadah berbuka anda..ihihihihi
Ayam Perap tergolek

ayam sekor (imah buat sebelah jer)
Kunyit hidup besar ibu jari
serai 3 batang
halia 1 cm
cili kering kisar ( 5 sudu)
bawang putih ( 1labu blender dgn cili kering)
Ketumbar (hancurkan)
lada hitam (hancurkan)
Madu 2 sudu
daun limau purut (sumbat dalam perot ayam ) kalo buat sekor la..kalo setengah racik2kan
daun pandan (sumbat gak dlm perot ayam
garam
gula
Lemon (kalo ada la..) kalo xdak xpe..

cara2nya....campurkan semuanya....perap semalaman...then bakar...suhu 200 darjah celcius selama 1 jam....kalo napak xmasak..tambah lagi 15minit occay..layanzzzzzzzzzz

10 comments:

zue_annie said...

wah dah ada resepi ni....

bagus2....marvelous la ayam tergolek hang

uitt imah private msg kat aku no phone hang mana la tau kot2 p perlis ada masa kita gather2 hikhik

zue_annie@yahoo.com

ppb_ppkp said...

wokess puan zue..
jap g aku email kat hang occay..
hang kalo nak mai kena hab aq awai2..coz aku ni keje xtentu masa..

SyaNa said...

aiyooo seksi nye

ppb_ppkp said...

syanaa....sexi maxi..mantoppp malatopp

el said...

THANKS IMAH...I LEBIU...INSYALLAH AKU AKAN BUAT N BITAU N TEMPEK KAT BLOG OKEH...HEHEHE

ppb_ppkp said...

wokes elly..pasti menjadi..percayalah..mantop menyentap mesti punya hang buat.....akanku tunggu

pizet77 said...

nampak sedap je ayam tu...dugaan ni disiang hari

azrina said...

wah...sedapnyer masak..pandainye masak..org perlis ka?mak abah kita dok perlis tau..raya nnt leh jumpa..hehehe

ppb_ppkp said...

reen..imah org taiping..hubby org perlis..
imah raya di kg imah tahun ni..
perlis tang mana??

ppb_ppkp said...

pizettt..tahan nafsu occay..ehheeh