sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Wednesday, December 23, 2009

BERBALOI-BALOI-2010 ku hadapi penuh tekad









Assalamualaikum wbt.lawak gak tgk entry ni..tajuk macam PLKN laks..hahaha..satu tekad..satu hasrat satu semangat..chaiyokkk imah...occayy..back to topic...
Semalam Jumpa Gynae HTF.Pakar Dr Hari Ram dah ke New Zealand selama 4tahun untuk study tentang IVF.4 tahun sau jangka masa yang lama.
So semalam.saya tunggu jugak Pakar lain.Dr Noraini.Kebetulan MO yang buat TVS..
at da same time Dr Noraini ada sekali.Berbaloi-baloi.
apa yang dapat saya kongsikan di sini..OD tak semestinya akan regulated kan secara mendadak period seseorang perempuan.dan saya di mintak datang semula day 2..for start 1st treatment after 3 month buat OD tu.tarikh sebenar belum ditetapkan.cuma dlm kad kuning tu depa letak tarikh 16 febuari 2010.if 2 month xdak PMS saya kena induce..depa akan bagi provera.
Petang semalam..masa doc rozaini TVS saya.dia kata day 14 folikel banyak..cuma still small.. doc noraini ckp..maybe stimulate day 30..bcoz period saya irregular.sebab ada patient yang make IUI dah 30 after period baru stimulate.(18mm-22mm).
Then doc noraini bgtaw,berdasarkan result OD saya tu..menunjukkan semua keputusan OK. tiada apa masalah.cuma kena take a time.SABAR ITU IMAN dia cakap.thanks doc.
USAHA +BERDOA ITU PENTING.Then dia ada la citer skit..if januari ni day 2 saya dtg.depa akan terus bagi clomid + injection 100ml.then the next step doc nak terus proceed IUI. kena 3 kali IUI kalo tak silap imah doc maklumkan.
If kali ke 3 failed jugak.dia akan terus hantar nama saya ke Hosp Sultanah Bahyiah for IVF. wowwwww...teruja....sebab xtaw pon sana ada IVF..dia kata..rm10K.tapi atas sebab2 yang dicadangkan nanti...depa akan buat ref letter..maybe free or kena bayar separuh (RM5K)..bergantung kepada syarat2nya....kalo umur masih muda bawah 30 mcam saya ni..depa akan tapis gak ler..muda ker 26 tahun???????ihihihihi..then atas sebab2 penah ada baby lagi...semua result treatment saya ok.dah saya penah bleeding n misscariage.. saya berdoa agar penantian saya dan Hubby selama hampir 4 tahun ni akan berakhir dengan penuh kejayaan..AMIN.

so..kita tungguuuuuuu..2010....AZAMKU TERUSKAN TANPA JEMU.DOA PADANYA SEMOGA DIPERMUDAHKAN.Pengorbanan ini berbaloi2..( buat OD oktober 2009 baru ni)..ALHAMDULILLAH..

DOAKAN SAYA YE KAWAN-KAWAN.

12 comments:

el said...

aku kagum ngan ko imah
harapan nak mmpunyai anak sggh tebal dlm diri ko sggup buat ape saje...
aku rs hiba lak dgn kesungguhan ko ni..aku doakan yg terbaik tuk ko dn harap 2010 ni akan bg satu sinar baru tuk korg berdua...:)

zura@iwan said...

imah...smngt hg mbuatkan aku pon trs bsemngt imah..trskan usaha hg...then 16/2 tu adalah date istimewa aku tuh...my besday..hehehe...sempat gtau lg tuh...

aaa hosp sultaniah bahiah mmg ada IVF, ritu aku ada tbc paper ada sorang patient bjaya pregnan kt citu..betui la kut hosp tuh...

~Eila @ Along~ said...

imah..takmo try perubatan cina ke? eila ni mase plan nak peknen..makan ubat sensei je..2 bulan terus lekat..but gugur plak..dah 2 kali gitu..next year..kena rest dan bersedia betul2...tp ubat cina tu mahal jugak..makan ribu2 sekali pegi..

Syaz (MamaFarish) said...

semoga tahun depan imah di limpahkan rezeki...kita sama2 doa..

cik mas said...

chaiyok2! imah. teruskan usaha. jgn berputus ada. insyaAllah ada rezki imah tahun depan ni.. :D

alyyani said...

AKU TAU KO KUAT IMAH. JAGA DIRI YE :)

~chekuna~ said...

imah..tabahkan hati cekal kan diri..imah masih muda..bwah 30 katakan..byk masa nak buat anak tau..imah & hubby masih dalam tempoh "productive" teruskan rawatan..pasti ada keajaiban

SyaNa said...

gud luck imah!!!
aku doakan ko berjaya

nasihat dr yg berpengalaman buat treatment:
1) jgn stress b4 & after procedure
2) after procedure takyah jalan2 sgt..kalo bleh rest dr keje 1month pn lg ok..stay kt umah relax jek takyah pk ape
3) penting!! jgn bersama dgn suami..ni mmg pantang dia..sbb aku fail 1st time dulu mungkin tak ikot nasihat ni..biar kuat skit kandungan tu br start bersama..

part2 pantang makan sume tu aku rse ko pn tau kan..
so take care ok..buat persediaan mental dr skrg :)

nome said...

semoga tahun 2010 akan membawa sinar baru kepada imah dan suami..semoga imah bykkan bersabar dlm menempuh penantian yang penuh dugaan

miemiey said...

semoga rezeki ko akan sampai..aku leh byangkan apa yg ko harapkan kak...pernah tak mkn biodex sbb org kata berkesan..kl pernh bgtau sbb daku bermint nk ambil produk tu..takut gak tak menjadi...

ppb_ppkp said...

TERIMA KASIH BUAT SEMUA SABAHAT2 BLOGGER YANG SUDI MASUK N BERI SOKONGAN,NASIHAT dan SEMANGAT BUAT IMAH..SAYANG KAMOO SMUA>

aJA said...

imahhh!!!!dr hari dah g obesi ker??cedihnyer aku..tak smpt nk g jmpa dia bln 1 ni...
imah, ko byk2 sabar k..byk cr lg yg ko leh cube tuk dpt baby..TAFF tu mmg ok sbb pengasas nyer wife tengku mahkota pahang tngu 10thn nk dpt anak..n dia wat IVF n berjaya..skrg anak dia berderet2 dah..yg penting saba, bykkan doa,jgn giveup k..mmg pedih n sedih sbb yg tanggung diri kita sdri..tp ada hikmah sumernyer nih.sumernyer Allah dah aturkan.

26 muda wehhh..umur ms ko ni aku br kawen tau..hihihihi