sign here

Followers

Masa Itu emas

RIEZMA ANNIVERSARY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Nuhlan Ilham Hasif

Lilypie Premature Baby tickers

Wednesday, August 4, 2010

ADMITT WARD

Assalamualaikum wbt........
perghhh...lamanya xupdate ini belog.... maklum la..keadaan tak izinkan utk lama2 depan pc.. tambahan plak masuk wad pada 29 julai lepas....then discharge pada 31 Julai..pesanan dari DOktor..tiada Ubat.. hanya BEREHAT sahaja ubatnya...Duhai anak ummi..BE STRONG YA DEAR.Ummi n Papa Sayangkan KamOoo..duduk Elok2 dlm Womb ummi..nanti JANUARI 2011 sayang keluar..jumpa Ummi n PApa ya..
MOOD nak up pic pon xdatang lagi..... nanti la ya.. lani tgh ber BER REST dirumah,....MC owh MC.... semoga perjalanan ini dipermudahkan,.. amin..

owh ya..nak citer skit kenapa saya ni kerap MC..asyik2 kena admit ward...ceritanya begini...
sejak2 pregnant ni...saya selalu on/off pi kerja..sebab doktor pakar nasihatkan saya utk byk berehat n BED REST.xleh lakukan perjalanan jauh,tak boleh byk bergerak, xboleh banyak berdiri.. sesungguhnya sejak2 mengandung ni..semua kerja2 rumah spt mengemas rumah.. menyapu sampah,memasak..en suami yang memikul tugas itew.. maafkan saya ya en suami.sementara ja..tupon atas nasihat2 doktor.
sebab saya kena admit ward 29 baru2 ni...ada sedikit bleeding.. selalunya brownish stain2 ja...nak dijadikan cerita..keluar fresh blood..cuak sgt..apa lagi terus ke hospital..sampai2 ja kena speculum..adoiii sakitnya....doc kata byk sgt pendarahan... maybe ada terangkat benda berat or terhentak...cuaknya dgr...baru teringat malam sblm tu...pertama kalinya naik motorsikal..nak pi makan malam kat rumah MIL...balik dari rumah MIl..alahh bukan jauh mana pon...dlm 3 minit ja perjalanan...pinggang ni sakit mcm nak putus... pagi esoknya 5.30am...mak oiiiiiiiiiiiiiiiiii.....byknya darahhhhh... takut sgt...terus saya diarahkan en suami berbaring n mkn dupaston (ubat kuat rahim)..
ok berbalik kepada cerita kat hospital tadi..lepas kena speculum.. doc masukkan kapas byk jugak nk tgk pendarahan mcm mana... setelah 5 x baru la kering..kemudian terus pi scan..syukur...sikecik dlm womb ummi ni kuat...jantungnya berdegup laju.syukur padamu ALLAH.. masa tu menitis air mata,..sebab mcm2 dah pikir..then terus kena admit... sepanjang admit...doktor cuma datang n tanya ada pendarahan lagi tak..mmg dah xdak..doc bagi makan ubat dupaston then BED REST atas katil ja..xleh byk bergerak... ptg jumaat.sekali lagi scan..syukur sikecik ni kembali aktif..lega...pendarahan pon dah xdak..uri pon dah berada di kedudukan atas..syukur...bila ditanya kenapa jadi begini..doktor cuma bgtaw..kandungan saya sensitif... kiranya kena berlembut...xleh berkasar..giteww rupanya.... lepas discharge.terus ke rumah seorang pakcik ni..pi amik air penawar.. dia kata..darah yg keluar tu.coklat2 or fresh blood adalah darah last sblm pregnant yg xhabis...saya bawa 12 botol air mineral yg kemudiannya dia membacakan ayat2 al-quran..di minum 2 x sehari..dan usapkan diperut sambil selawat. jantina baby pon dia dah taw.cuma pantangnya dia xboleh bgtaw kami.xpa la..hubby kata xtaw pon xpa.. asalkan anak ini keluar kedunia ini dengan selamat,sihat.sempurna. amin.. selepas selesai...kami terus ke satu akak ni..dia ada jual jus QASEH ADINDA (keluaran Anaedar) sebab saya dimaklumkan oleh seorang sahabat ni..ia jugak membantu rahim kita menjadi kukuh sepanjang mengandung ni..syukur..dah minum 2 hari dah..bleeding sama ada fresh or brownish2 dah xdak..disamping ubat dari hospital iaitu dupaston (ubat kuat rahim),air penawar dari pakcik tu, dan JUS QASEH ADINDA..saya berharap semoga zuriat benih cinta RIEZMA dalam rahim saya ni kuat dan dipermudahkan spjg proses ni.. dah semoga dia bakal lahir sebagai anak yg sihat,sempurna.cerdik dan anugerah terindah ini akan kami kecapi insyallah DUE pada 18 januari 2011..Insyallah...

16 comments:

f a i z a h 's said...

awat akak kena admit ward??? ada masalah ka?? ceta la skit...

zalia said...

ummi n papa lak ye? hehehehe...

jaga diri tau.... mmg slalu kena ckp camtu. bb ummi kuat kn... bla bla bla..

Rizziela said...

Imah kenapa yer? Selalu admit? Jaga kandungan baik2 yer...

A.I said...

rehat bebanyak imah...kau jgn degil tau ;)

mamashasha said...

REST baek2 imah....aku doakan kau baek2 saje...

Diarihatiku1976 said...

imah.. lor.. nape amik ringan benda tu semua.,... rest jelah imah.. takut akak dgr.. risau sgt... bukan mudah nak dapat tau.. so dah dapat tu jaga elok-elok ya imah...

nome said...

kena byk berehat...jgn lasak2...jgn wat keje berat2..JANGAN NAIK MOTOR LAGI...tau..tau..

akak sentiasa doakan yg terbaek utk imah dan anak dalam kandungan...semoga anak imah dilahirkan sehat dan sempurna...

ppb_ppkp said...

faizah..akak ada story dah tu skit.. eehehhe..biasa la..depa kata anak sulung mmg manja skit.. kena bersabar dugaan ini.. akak n kandungan ok..xdak masalah.. masalahnya akak sdri cari pasai.. serik..serik...

zalia..heheheh...gitew la kira2nya...insyallah zalia..akan ku jaga diri n kandungan ini.. kena waspada selalu..selalu ckp dengan dia..dok elok2 dlm womb ummi.

kak ziela..imah dah 2 x admit ward spjg preggy ni .imah ni seorg yg lasak...bila preggy..rupanya xleh nak lasak2..jalan pon kena langkah kecik2...xleh lompat2...ihihihih
insyallah kak ziela..pray for me ek

kak ai...terlalu berehat sgt dah ni..kekekek...degil skit adik kak ai ni..kahhhhhhhhhhhh..akan ku cuba jgn deggil dah..

bed..aaah...mmg ber BED REST lani.. harap2 smuanya baik2 saja..
tq bed sebab sentiasa doakan yg terbaik utk aku..cayang kamooooo


kak ina..tu la pasai...serikkk.. xmaw dah cuba2 naik motor sepangjang preggy ni..mana nak taw..ing Diarihatiku1976 said...
imah.. lor..at dah 4 bulan ni dah ok la..rupanya..sensitif....jalan pon slow2 ja..

kak nome....BED REST adalah yg terbaik doktor bgtaw..xdak ubat lain dah..n doktor kata jgn sesekali ada angkat benda2 berat..
tq kak nome..sebab mendoakan yg terbaik utk imah...cayang kamooooo jugak...happy birthday aleesyaa..

ieda said...

salam imah...awat la yg cek p naik motor tu...tak kira dekat ka jauh...no motor ok...naik tangga pun takleh...bawa/angkat benda berat pun tak payah..alkisahnya...baring jelah imah..then duduk2 santai makan..hehehe.
biarlah en hbby buat semua..nanti bb keluaq sihat, berbaloi..
jaga diri elok2..

ppb_ppkp said...

kak ieda..ttu la pasai..cheq ingat dah buleh..skali xbuleh la.. spjg preggy ni mmg kena pantang laa..

AieZa said...

ko baring je laa.. jgn wat apeape.. smpai kuar fresh blood gitu.. jgn naik moto lg.. naik kete pn make sure jgn jln kt tmpt terhentak2.. bb ko nih manja.. dia nk ko jaga dia elok2.. apeape pun takecare ye.. buat yg terbaik utk imah.. ubat jgn lope mkn..

fazilzura said...

SALAM ...

IMAH IHE HOUSEEEEEEEEEEEEE

YA ALLAH .. nape le naik moto .. leps ni jgn key .. kalau bley x yah le g mana2.. kalau nak pun order, heheh terus smp .. sonang cite..
bby stil kecik.. so kene le jaga extra carefull okey ...

take ure rest .. banyakkan doa, zikir.. mkn kurma ke

Syaz said...

akak byk2 berehat...

selamat melayari 40 minggu yg indah..:)

Mama Sara said...

kak ima...kena jaga diri elok2..jangan kuat keje kuat2..iera dulu siap doktor marah n cakap jgn nak belagak jadi superman. kalu doktor kata jgn buat so jgn buat.

zura@iwan said...

syukur imah...rezki ni mmg utk hg n hb...bb tu kuat duk dlm womb hg tu, walau mcm mn pon kalu zuriat ni telah ditetapkan...zuriat itu mmg milik hgpa bdua..

Zura Hasan said...

take care imah.....